Lava’s Tour de France

‘Hoe leuk is het als we voor ons 5-jarig jubileum iets bijzonders gaan doen’ ….¬†dat zeiden we begin 2016 tegen elkaar¬†…¬† en bijzonder is het geworden!!

Juli 2016 : ¬†de plannen¬†voor een¬†workshop zang in Frankrijk o.l.v. Jetse Bremer staan¬†in de grondverf en krijgen in de maanden die volgen steeds meer vorm en kleur.¬†¬†Dat vergt veel overleg (daar zijn we goed in) met royale voorpret (ook een sterk punt van ons),¬†keuzemomenten te over en uiteindelijk is het moment van vertrek daar.¬†Het idee om onszelf op te splitsen over 2 auto’s laten we snel varen nadat we de site van Ringelberg Autoverhuur in Hoogvliet bekijken. Dat doen we!!¬†We gaan met een busje, veel praktischer en gezelliger! Twee magneetplaten met onze naam en afbeelding sieren de LAVA bus en ‘in stijl’ toeren we door het Belgische landschap¬†richting de Lorraine in Noord-Frankrijk.
Het onderweg gezamenlijk zingen van ‘advocaatje die op reis gaat’¬† laten we voor wat het is, want in de bus hoor je – door blowers en open ramen – ¬†voorin niet wat achterin gezegd wordt en andersom, zodat het “wat zegt ze!!” de quote van de dag wordt.
Aan het eind van de middag rijden we het dorpje Deuxnouds aux Bois in en rollen¬†– moe van de reis met files – ‘onze’ bus uit. Fred en Annemarie, eigenaars van Le Ciel Bleu, de Chambres d’ Hotes waar we verblijven, staan ons al op te wachten.

Hoe ze het doen is ons een raadsel, maar vanaf het begin is er een hartelijke en vanzelfsprekende vertrouwdheid alsof we elkaar al lang kennen. In de koesterende avondzon zitten we even later met elkaar aan tafel, buiten onder de pergola, te genieten van de heerlijke maaltijd, die ze ons serveren en weten dan nog niet, dat het eten elke keer een feestje is of het nu gaat om het ontbijt, de lunch of het avondeten.

Dat we als Lava weer compleet zijn – slechts luttele weken v√≥√≥r ons¬†vertrek –¬†is zo bijzonder en speciaal,¬†evenals het feit dat onze 8ste¬†¬†Lava zich in veel¬†spreekwoordelijke bochten heeft gewrongen om er¬†het¬†grootste gedeelte van de dagen¬†bij te kunnen zijn.

Zo’n eerste keer¬†werken met iemand anders dan onze eigen repetitor, is altijd wat onwennig en inspannend. Inzingen, oefeningen, het nieuwe repertoire …
Uren later zijn we dan ook¬†moe, hongerig en gaperig, maar na een heerlijke lunch gaan we met frisse moed richting een naburig dorpje. In het kleine¬†kerkje daar is het¬†koel en¬†we besluiten “een moppie” te zingen, maar worden verrast door de prachtige akoestiek!
We mengen, kleuren, verstillen en volgen elkaar in crescendo’s …. we genieten ! … evenals het publiek dat achterin heeft plaatsgenomen. We maken kennis met de klassiek geschoolde Julie, die op haar beurt voor √≥ns zingt en we¬†merken dat muziek grenzen overstijgt, want we redden ons prima in Frans/Engels/Nederlands.
We strijken neer op het terras, maar daar is alweer onze Julie met in haar kielzog¬†alle terrasbezoekers… ¬†en weer zingen we bij temperaturen van boven de 30 graden¬†van Autumn Leaves …. wat is dit leuk, wat geeft dit een positieve schwung¬†!!

De andere dag hebben we twee workshops, zwaaien daartussenin Lava¬†Heleen uit en joelen daarbij¬†het hele dorp wakker, ¬†is er gelegenheid om even iets voor onszelf te doen, waarbij iedere Lava dat op haar eigen manier invult met een boek, een wandeling compleet met hond, een puzzeltje,¬†muziek…

En dan breekt de laatste dag alweer aan, waarin we alles afsluiten door het geven van een klein concertje in het kerkje van Deuxnouds aux Bois. Er zijn fans uit Nederland en dat vinden we zo geweldig !!
Jetse introduceert ons en we doen de aankondigingen verder¬†zoals we gewend zijn, alleen … nu in het Frans en dat is wel even omschakelen.

Het muzikale uur vliegt voorbij en na alle interactie met het publiek is er weer de zorgzaamheid van Fred en Annemarie…. nog even samen thee/koffie drinken voordat we afscheid nemen met dikke Lava knuffels.
Met z’n allen nemen we onze plek in de bus weer in, toeteren, zwaaien….¬†Merci bien et au revoir !!!!